понеделник, април 04, 2011

Георги Касчиев: Положението във „Фукушима 1” е зловещо. Не стойте под дъжда



Може някъде локално да се завихрят ветровете и да падне много дъжд. Но газовете и частиците продължават да минават.

Неизбежно е да пристигне замърсяване от "Фукушима 1". Казвам, минимално е засега, тъй като от аварията насам ветровете духат основно от Япония към океана, казва в интервю за в. „24 часа” професорът от Института по изследване на риска към Университета по природни ресурси и приложни науки във Виена.
От аварията насам ветровете духат основно от Япония към океана.Там се превъртат, завихрят, някои частици през Китай се насочват към Европа. 24 от станциите на организацията към ООН, която изследва атмосферата, вече регистрираха радиоактивни газове в минимална концентрация. Има ги в Китай, Русия, Швеция, Англия, Австрия - измериха йод и цезий. Засега поне концентрациите в Европа са под 1000 пъти по-ниски от тези, които бяха след “Чернобил”. Но може да се вдигнат и да станат примерно 100 пъти по-ниски от ”Чернобил”.
Това в момента е максимално благоприятният сценарий. У нас обаче тези дни идват субстанции, изпуснати в началото на инцидента в Япония, а там изхвърлянията и преносът продължава. Така че вероятно концентрацията им ще нарасне многократно, може би десетки пъти. И то, ако се запазят същите условия, т. е., ако не стане експлозия или подобната на лава маса, която съдържа ядрено гориво, не пробие обвивката на реакторите.
Аварията в Япония според Касчиев вече е на най-високото 7 ниво по скалата за оценка на ядрени инциденти ИНЕС. „Намирам за възмутително поведението на ядрената общност, която не смее да се произнесе по този въпрос, защото, видите ли, трябвало да чака официално съобщение от Япония, а после да се направят проверки. А указанията за ползване на ИНЕС ясно показват, че нивото на “Чернобил” вече е достигнато във “Фукушима”, казва още ядреният експерт.
Положението във "Фукушима 1" остава доста зловещо. В четвърти реактор горивото е извадено в басейна, но и там има деградиращи процеси. Горивото вероятно е стопено - няма данни какви са температурите в този басейн и в два от останалите.
В никакъв случай да не се стои под дъжда. Колкото и да е малка концентрацията, валежите свалят газове и частици. Ако са намокрени дрехите, да се почистят старателно. Трябва да се измие косата, намокрена от дъжда. Има вероятност на отделни места да паднат повече от тези елементи.
Може някъде локално да се завихрят ветровете и да падне много дъжд. Но газовете и частиците продължават да минават.
И ще се увеличават - във “Фукушима” продължават изхвърлянията в атмосферата. Някои от тях пак ще достигнат до Европа и България.

Източник: www.svobodata.com
P.S. На снимката: С водни струи, изстрелвани от оръдията на специални противопожарни коли, охлаждат реактор № 3 на АЕЦ “Фукушима Дайичи”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.