петък, септември 02, 2011

Бракът по сметка приключи с развод


"Отчаян брак по сметка" – това е определението на посланик Нанси Макълдауни за създаването на "Синята коалиция" през 2009 г., става ясно от нейна грама, публикувана в WikiLeaks.

Според нея този акт, макар и позитивен, няма да доведе до драматични изборни промени, нито ще реши проблемите, породени от интензивното съперничество между двете десни формации. Повечето дрязги се завихрят около "поляризиращия характер" на лидера на ДСБ Иван Костов, смята посланикът и предрича скандали и трудни моменти в новосформираното дясно политическо семейство.

Според цитиран от посланика лидер от десницата, въпреки че споделят общи ценности, двете партии са "като олио и вода". Според нея бракът по сметка е израз на разбирането, че без тази коалиция класическата десница няма да премине изборната бариера за представителство в парламента. Затова се наложило "днес да преглътнем горчилката" - коментирал Мартин Димитров, който е описан като добър контакт на посолството, поддържащ политиката на САЩ в парламента по темите за енергийната сигурност и затварянето на безмитните магазини. На Димитров, който е уважаван икономист, му липсва чар, пише Макълдауни в кратка биографична бележка за синия лидер.

За Иван Костов тя пише, че е извършил исторически реформи, за да постави България на пътя на пазарните демокрации и присъединяването към ЕС и НАТО. "Но мъчителните икономически реформи, подозренията в корупция и диктаторският персонален стил на Костов, с прякор Командира, довеждат СДС до политическо поражение през 2001 г.", обяснява още Макълдауни. Упадъкът на СДС продължава сред корупционни скандали и сблъсъци на его, кулминирали през 2004 г. с напускането на Костов и неговите поддръжници, създали ДСБ. Характерът на Костов и страхът на лидерите на СДС, че той ще ги засенчи и ще превърне партията в "еднолично шоу", са пречка за последващо обединение. От друга страна поддръжниците на Костов го виждат като истински спасител на демокрацията, единственият, имащ силата да удържи България в правилния път.

Според публикуваните грами и Костов, и Димитров са се консултирали с посланика в процеса на преговорите за създаване на "Синята коалиция". Костов е поискал от Макълдауни да окаже натиск над СДС да приеме неговите условия, а СДС са питали докъде да стигнат в компромисите. Посланикът е разяснил в отделни срещи с Костов и Димитров, че обединението е ключово за оцеляването на център-дясното и че двете страни трябва да вземат трудни решения за бъдещето.

"Вътрешните борби в Синята коалиция обаче ще продължат дори тя да влезе в парламента и да стане част от управляващо дясно-центристко мнозинство, което пък може да стане дестабилизиращ фактор", обобщава ситуацията Макълдауни.

Източник: www.dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.