вторник, септември 06, 2011

Извън Шенген и по море, и въздух


Случаят с убития делфин, изхвърлен от морето край къмпинг "Корал",даде нагледен пример как действат полицията и останалите държавни институции,когато предприемането на действия е оставено на собствената им преценка.Бързо зариват следите и опитно си прехвърлят топката кой е отговорен.
Мъртвият делфин, по чийто труп са личали 4-5 дупки от огнестрелно оръжие (потвърдени вчера от земеделското министерство!),не впечатлил местните полицаи, повикани по тел. 112, независимо че в НК вече има специален състав за убийство на животни.Те не пожелали да се ангажират по нареждане на началника си в Царево.
Междувременно местната прокуратура била уведомена за случая устно,но понеже не получила документи по официалния ред,забравила за случая.След като ветеринарната служба също отказала съдействие,делфинът бил заровен някъде от багер от местната РИОСВ.
Ключовото обаче освен неизпълнението на задълженията е бездушието на правозащитния орган,което тези дни се набива в очи (включително след случая с удавеното дете в Созопол, чийто очевидци са били двама униформени, които по думите на свидетели само пушели,защото не било тяхна работа,а и не можели да плуват).Казусът с убития бозайник е изключително сериозен и показва ясно докъде стига загрижеността на институцията, която само преди ден беше възнаградена с нови 15 млн. лв. от парите на данъкоплатците.
Убийството на делфини по Черноморието било заради месото им,което се продава в елитни ресторанти.Порцията се поръчвала само от "посветени" гастрономи и струвала 50-100 лева според клиента.Тя не фигурирала в менюто,но "добре облечените бизнесмени" трябвало да попитат,за да им предложат ястието.Най-големите любители на вкусното месо били турците,които вярвали,че то е лековито.
Толкова ли е трудно да бъдат заловени рибарите,които извършват убийствата?Ако трябва,да се създаде специализирана зоополиция!А ветеринарномедицинската служба да открие заведенията,в които се предлагат въпросните "пържоли" от делфин.И след това всеки престъпник да получи заслуженото наказание.
Мисля,че с цялата тая нагло демонстрирана ориенталщина,нямаме никакво място в Шенген.Дори да оставим настрана напълно забуксувалата реформа на съдебната система.Апропо,докъде стигна борбата с корупцията?

Източник на част от информацията: www.dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.