събота, септември 10, 2011

Кат Русия няма втора


20 години след разпадането на СССР,два милиона руснаци още живеят тайно,както в съветската епоха,в 42 затворени града наричани "ЗАТО"(Закрытое административно-территориальное образование).Градове,свързани с производството на оръжия за масово поразяване или на атомна енергия. Във филма към публикацията(за съжаление той е озвучен само на немски и френски),се разказва за Озёрск в Челябинска област на РФ.Там се намира ПО „Маяк“,който по време на съветската епоха е строго секретен обект с кодовото име “Челябинск-40”,като до 1990 г. дори не е отбелязван на картите.
Центърът за преработка на радиоактивни материали отваря врати през юни 1948 г. и е сред основните комплекси от атомната промишленост на Русия. Той е един от най-големите световни доставчици на радиоактивни източници и радионуклеидни препарати.В комбината се произвеждат ураново-плутониеви елементи за АЕЦ, работи и радиоизотопен завод.Десетки години предприятието произвежда и оръжеен плутоний.
“Маяк” е единственото в Русия предприятие за преработка и регенерация на отработено ядрено гориво от реактори на АЕЦ и транспортни средства от военноморския, подводния и флота от ледоразбивачи на РФ. На територията на комплекса има 24 погреба с високорадиоактивни отпадъци.
На 29 септември 1957 г. в химическия комбинат на обединението става една от най-големите в човешката история техногенна ядрена авария, получила името “Киштимската трагедия” (Кыштымская трагедия), по името на разположения край Озёрск град. Тогава заради повреда в системата за охлаждане се стига до взрив, разрушил резервоар с десетки тонове радиоактивни отпадъци.
В резултат в атмосферата се отделя радиоактивен облак,който разнася радиоактивните вещества на стотици квадратни километри.От облъчването само в първите 10 дни след експлозията умират около 200 души,а общият брой на пострадалите от радиационното заразяване се оценява на 200 000 души.Само че пострадали е много меко казано.Защото в продължение на годините селата около "Маяк" се обезлюдяват - хората измират от редки болести,най-вече рак.Останалите живи разказват как насила са ги карали да участват с голи ръце в засипването на поразените от радиацията земни участъци.Те(включително и младите хора) страдат от най-различни болести - високо кръвно,бъбречнa недостатъчност или диабет.И досега се раждат деца с най-различни външни и вътрешни деформации на тялото.За тях руската държава не полага никакви грижи и не им оказва дори минимална помощ.
Аварията е оценена на 6-та,предпоследна степен по Международната скала за ядрените инциденти.Пострадалите при инцидента поискаха през 2008 г. тя да бъде приравнена на Чернобилската авария,която е от най-тежката 7-ма степен,но досега това искане остава на стадий обсъждане.
A ПО "Маяк" продължава да илъчва радиация до ден днешен...

P.S. Всичко това,но по-подробно,го има във видеото към публикацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Democratic Party Political Blogs - Blog Catalog Blog Directory Politics Blogs - Blog Rankings Blog directory Creative Commons License
Произведението произведение ползва условията на Криейтив Комънс договор.